Till Startsidan 


Stochampionatet: Tamla Celeber var bäst när det gällde

Travnet
2011-07-24


I en stenhård upploppsstrid tog Tamla Celeber ner Canaka B.F. och Nettan Palema precis före mål och vann Stochampionatet.

När det väl kom till kritan var hon trots allt bäst. Efter en iskall styrning av Örjan Kihlström vann kullens drottning Tamla Celeber Stochampionatet på Axevalla.

Spekulationerna har varit många efter det att Tamla Celeber fick stryk i uttagningarna till Stochampionatet. Att kullens dominant också dragit tolftespåret i finalen spädde på funderingarna på om att superstoet ändå kanske inte skulle lyckas bärga det största loppet för de fyraåriga stona. Men i dag rätades alla frågetecken ut på Axevalla.

Nettan höll spets

Det på förhand kanske främsta motbudet Nettan Palema höll inte oväntat ledningen för Åke Svanstedt och fick strax Veijo Heiskanen och Canaka B.F. utvändigt om sig. 12,0-öppningen första 500 dämpades till 16,2 på varvet och Örjan hittade femte par utvändigt bakom Tamla Celeber.

Många trodde kanske att Kihlström skulle sända iväg sin storfavorit mot dödens tidigt men så blev det inte. Först 700 kvar av loppet påbörjades avancemanget och då i rygg på Alfa Stella och Björn Goop. Mitt i sista sväng lyfte Örjan ut Tamla Celeber i fjärdespår och över det dryga upploppet skulle ett rafflande trehästarsslag utspela sig.

Canaka B.F. var urtapper

Hela tiden i dödens travande Canaka B.F. hade långt ifrån gett upp förhoppningarna och Veijos miljonärska närmade sig hela tiden Nettan Palema som sprang för glatta livet. Men ute i banan kom så då Tamla Celeber farandes och precis före mållinjen skars hade Örjan Kihlström åter måttat in en storloppseger.

– Det var jätteroligt att det fick gå vägen, hon har varit bäst hittills och det hade varit lite snöpligt att inte få vinna det allra största loppet, så det var skönt att det gick vägen. Vi kom igenom hyfsat från start får vårt dåliga läge och det var lite lagom tempo och jag var hyfsat nöjd men vår position. Vi fick en vettig rygg att gå i och det löste sig så bra det kunde. Säker att jag skulle vinna var jag inte förrän vi gick över mål men jag hade känslan att de skulle gå, kommenterade Kihlström loppet i segerintervjun.


Roger Walmann kunde andas ut. Hans kulldrottning var bäst när det verkligen gällde.

1.15,2a/2640 löd segertiden på en något regntung Axevallaoval. Örjan Kihlström tog härmed sin sjätte seger i Stochampionatet. Den första tog han 1992 genom superskrällen Royaling, också då från ett tolftespår. För Roger Walmanns del var det den tredje inteckningen i Axevallas största löpning. Tidigare segrar har kommit med Giant Diablo och Calamara Donna. Dagens förstapris bestod i en miljon kronor och Tamla Celber har därmed sprungit in över fem miljoner i sin fantastiska karriär.

– Det var en missräkning att hon bara var tvåa i försöket men jag trodde på mitt upplägg och att vi skulle ha hästen i ordning i dag. Jag har nog fått femhundra telefonsamtal i veckan men man måste hålla masken och säga att vi har koll på det. Enda viset hon kunde vinna loppet var så som Örjan körde och det visste han, sa Roger Walmann efter loppet.

Veijos Canacka B.F. plockade ner ledande Nettan Palema precis på linjen och slutade tvåa och stod för ett riktigt förstklassigt lopp. Nettan Palema således trea medan i rygg på ledaren hela tiden travande Love You More inkom som fyra.

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser