Till Startsidan 


– Speciellt att köra de här stora loppen

Kanal 75
2015-09-23


Kenneth Haugstad

Foto: Kanal 75


 

En drottning och en kung ska utses.
Det är dags att kröna vilka travhästar som är bäst i kullen födda 2012.

– Jag tycker vi har två hästar som duger med i de två stora loppen. Jag har bra känsla för Pythagoras Face, säger Kenneth Haugstad, försteman hos Team Roger Walmann som har chans att vinna både Svenskt Travoaks och Svenskt Travkriterium.Det är tisdag och ganska skönt ljummet väder på Mälsåker där Solvallatränaren tränar sina tävlingshästar. I dag är chefen inte på plats utan det är förstemannen Kenneth Haugstad som ser till allt flyter på gården.

– Roger är och kör unghästar på Hårby Gård, det gör han varje tisdag, säger Kenneth Haugstad.

På söndagen är det examensdag för de treårige hästarna och finaler på Solvalla inom V75-spelet. Team Roger Walmann har hela nio hästar till start inom V75 och även finalister i de två stora unghästfinalerna.

I Svenskt Travkriterium räknas Pythagoras Face (V75-6) som den kanske allra hetaste utmanaren till Björn Goops obesegrade kulletta Mister J.P.

Fyra miljoner kronor ligger i potten för Pythagoras Face som får dubbla prispengarna eftersom han är anmäld till Premiechansningen.

– Allt är bara bra med honom, Han tränade i går och allt kändes jättefint. Vi har siktat på det här hela året och han kommer till loppet med toppform. Det känns som att vi lyckats där. Eventuellt kommer han gå barfota runt om i finalen, säger Kenneth Haugstad om hingsten som körs av Örjan Kihlström i finalen.

Stärkt av E3-segern

Pythagoras Face ägs av hårdsatsande Lennart Ågren som tidigare i år även vunnit Elitloppet med Magic Tonight. AB Svensk Reklamfinans, Solna, äger även Spoil Me (V75-4) som kan ge Kenneth Haugstad karriärens hittills största kuskseger.

– Hon var jättefin i kvalet. Nu har hon ett bra läge, är snabb bakom bilen och kommer att få en fin position. Om hon kan få ett lopp på rulle tills 300-400 meter kvar, då är hon vass och kan överraska.

Kenneth Haugstad ska köra sitt tredje Svenskt Travoaks och bästa resultatet hittills är från 2013 då han blev fyra bakom Neona Princess.

– Det är lite speciellt att köra de här stora loppen. Nu fick jag vinna ett stort lopp för en månad sedan när jag vann E3 med Heavy Sound. Det var viktigt och en seger som stärker. Man känner att man kan vinna även de största loppen.

Laddar du på något speciellt sätt inför söndagen?

– Det viktigaste är att äter god mat och se till att man får en god nattsömn. Som kusk är det som i andra idrotter viktigt att man håller sig i form. Jag springer och styrketränar så ofta jag kan, kanske tre-fyra gånger i veckan.

Även Spoil Me är anmäld till Premiechansingen och har chans till dubbla förstapriset, 2,8 miljoner kronor i oaks.

Även om det är två bra chanser i de två stora årgångsfinalerna så låter det på Kenneth Haugstad att stallate bästa chans inom V75-spelet kommer där han själv sköter tömmarna bakom en annan Lennart Ågren-häst, Heavy Sound (V75-5) i Kriterium Consolation.

– Han har varit fantastiskt bra hela året men blev för ivrig i kvalet och la bort onödigt mycket kraft första två varven, han höll ändå strålande. Nu kommer vi ändra huvudlag, det blir norskt istället för halvstängt. Han har visat att han duger och ska ses med bra vinstchans.

Du låter väldigt uppåt!

– Ja, men han har imponerat på mig och jag har svårt att ligga lågt med honom, säger Kenneth Haugstad.

"Tvåa bakom Nuncio"

I samma tröstlopp kör Örjan Kihlström, stallets andra häst, Västerbo Hard Cash (V75-5).

– Han var också väldigt positiv i kvalet och Örjan var nöjd. Han är uppåt i form, men han får tufft att vinna.

Om övriga V75-hästar säger Kenneth Haugstad så här:

– Pimpinette Face (V75-1) har ett fint smygläge och har bättre form än raden. Kan vara trea-fyra med klaff.

– Touch Of Elegance (V75-1) är vass när hon får ligga på rulle, då är hon väldigt speedig. Hon har ett perfekt läge och jag tror hon kommer överraska här och hon känns som den vassare av våra två.

– Exodus Hanover (V75-2) har gått jättebra på slutet även om det blev en nolla på Jägersro senast. Gången före var han tvåa bakom Nuncio. Han har visat att han duger och ska med på kupongen om man streckar tre-fyra hästar.

– Raffinos (V75-7) var fantastiskt bra näst senast. Senast bröt hon ner i sista kurvan och hon kan göra så ibland. Hon känns fin i träningen och är en av flera som kan vinna loppet.

– Tarragona As (V75-7) har fin form men är bättre på 1 640 meter, spår 5 är inte heller inte optimalt.

Till sist, du kör även 9 Super Otto (V75-3) år Catarina Lundström?

– Han gör det bra varje gång, men möter några bra. Tar vi en fin peng är vi nöjda.

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser