Till Startsidan 


Inför Extra V75/söndag: Drottningen i derbyt - men räcker det?

Mikael Wikner
2011-08-30


Tamla Celeber tas omhand efter derbyförsöket av Roger Walmann. Örjan Kihlström körde.
Foto: Thomas Blomqvist

Ödmjuk, nästan tvivlande inför uppgiften.
Fast ändå inte.
Roger Walmann har blandade känslor inför söndagens final av Svenskt Travderby.
- Jag åker till Jägersro för att vinna med Tamla Celber men är fullständigt klar över att det kommer att bli mycket svårt.

Svenskt Travderby med 1,6 miljoner kronor till vinnaren går som den sjätte V75-avdelningen i söndagens extrainsatta V75-omgång.
Ett klassiskt årgångslopp som körts sedan 1928 med övervägande hingstar och valacker som segrare.
Fakta är att endast 24 ston vunnit loppet tidigare. Roger Walmann försökte själv 2004 då hans sto Giant Diablo var kullens bästa häst.
- Det gick inte då heller. Min häst var bra som tvåa men Gazza Degato gjorde samtidigt sitt livs lopp i ledningen. Så svårt är det. Det behövs inte mycket för att man ska komma bort i de här klassikerna.
Tamla Celeber har tagit 18 segrar på 21 starter. Roger Walmann gillar henne högt och rent. I något ögonblick har han till och med kallat sin häst för en världsstjärna.

Lite tvivlande...
Men en ensam dam mot alla herrarna på söndag? Hon är hård för att vara ett sto - men är hon tillräckligt hård?
Roger Walmann tvivlar på att det ska gå vägen.
- Jag tror att det nästan är omöjligt att vinna det här derbyt mot hingstarna. Om hon ska lyckas måste hon lifta med, det ska gå fort i loppet och så ska det bli lucka till slut.
En smygare. Det var därför man valde innerspåret när man fick chansen i spårlottningen. Kortaste vägen till mål, som Solvallatränaren säger.
- Tredje invändigt är den bästa positionen hon kan få. Hästarna i rygg på ledaren får nästan aldrig chansen i sådana här lopp. Hårt tempo. Då kan hon vara med dem till slut. Men Örjan (Kihlström) bestämmer.

"Jävligt bra lopp"
Tamla Celber vann sitt försökslopp efter att ha gått i tredjespår hela det sista varvet. Några kritiker ville ha det till att kullens drottning inte var som bäst ändå. För trots allt galopperade Åke Svanstedt över mål som etta med Torgil i det loppet...
- Jag tycker att hon gjorde ett jävligt bra lopp som kunde tugga ner hingstarna. Sedan kan man alltid diskutera om Svanstedts häst var först eller tvåa. Men den hästen galopperade ju över linjen och var ju slagen hur som helst, säger Roger Walmann.

Drottningen barfota
Att Tamla Celeber ska vara bättre i lördagens final är han inte så säker på. Han är mycket nöjd med hur hon kändes i tisdagens jobb på rakbanan. Kanske är formen fullt tillräcklig ändå.
- Hon ska gå barfota runt om den här gången och det kanske hon blir bättre av, plus att hon eventuellt slipper gå utvändigt den här gången. Samtidigt är det fjärde gången i rad hon går ett lopp över 2640 meter (lång distans) och det är svårt för ett sto att göra det.
Tamla Celeber är ett sto och statistiken talar sitt tydliga språk.
Roger Walmann är kluven. Men tillägger samtidigt på sin svensk-norska:
- Vi åker selvfölgelig till Jägersro för å vinne!

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser