Till Startsidan 


Dramatik när Tamla grejade derby-biljetten

Mikael Wikner
2011-08-23


Drömmötet blir av i Svenskt Travderby.
Stenhårda Tamla Celeber utmanar hingstarna i finalen nästa söndag.
Stoet tvingades till en sista runda i tredjespår för att vinna sitt försök på Jägersro under tisdagskvällen i ett lopp som hade det mesta av dramatik och nerv.

Superstoet som vunnit det mesta och sällan förlorat (18 segrar på 21 starter) fick verkligen plocka fram reservkrafterna i sitt första riktiga möte mot hingstarna.
Loppet blev nog nästan f ö r spännande för ägargänget i Stall Courant och tränaren Roger Walmann.
Gänget hade fattat ett mycket viktigt beslut om att ta upp kampen i den öppna klassen och inte smyga undan och starta i stonas uppgörelse. Ett beslut som man kände sting av ånger över under loppet med tanke på hur allt artade sig...
Tamla Celeber hamnade illa till i fjärdeparet utvändigt och tvingades till ett slutvarv i tredjespår. Upploppet blev dramatiskt där det stod och vägde mot ledande Torgil som försvarade sig till linjen. Körande Åke Svanstedt ville verkligen besegra Tamla Celeber med Torgil - som galopperade över mål och diskades när han släpptes av i de sista stegen.
Samtidigt kom Aleksej och Robert Bergh flygande ute i banan och var nära att hinna fram till tappra Tamla Celeber!

Lååånga metrar...
Örjan Kihlström var lika mycket lättad som glad efter loppet.
- De sista 100 meterna var lite långa faktiskt. Jag fick ju lite grepp där ett tag men det blev stenhårt sista biten. Skönt att det gick vägen. Jag tycker att hon gjorde det bra, det är lite skillnad när man möter hingstarna.
Örjan Kihlströms tankar om den stundande finalen om en och en halv vecka:
- Tidigare har hon alltid blivit lite vassare till finalerna vi varit med i, så vi får hoppas att hon blir det den här gången också. Men vi måste få ett bättre lopp i finalen om det ska räcka.
Roger Walmann kunde också pusta ut:
- Jag trodde rätt och slätt att det skulle bli ett för hårt lopp för henne. Det ska bara inte gå att gå i tredjespår runt de här hästarna. Hon är fantastisk naturligtvis, sade Solvallatränaren.
Att ston går och vinner Svenskt Travderby händer sällan. Tamla Caleber kan bli det första stoet att vinna derbyt sedan Hilda Zonett gjorde det för exakt tio år sedan - och det 25:e stoet i ordningen sedan premiären 1928.
Marcus Lindgren från Stall Courant sammanfattade den skräckblandade förtjusning han känner inför finalen:
- Det är ångest nu!

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser