Till Startsidan 


Reserven" Torbjörn vann med Tamla Celeber trots punktering

Travnet
2010-07-02


Tamla Celeber efter E3-vinsten, med skötaren Isabelle Ahlin, Roger Walmann och Torbjörn Jansson.
Foto: Micke Gustafsson, ALN


Det blev favoriten Tamla Celeber som vann E3-finalen för ston på Sundbyholm ikväll. Den av Roger Walmann-tränade hästen kördes till seger av reserven Torbjörn Jansson som ikväll fick ersätta en sjukskriven Örjan Kihlström.

Torbjörn Janssons framgångar med Roger Walmanns hästar den här veckan fortsatte ikväll då han, efter att i sista stund ha fått rycka in istället för Örjan Kihlström, förvaltade sitt kort på bästa sätt.

Det blev dock ingen ledning direkt för Tamla Celeber som inte kunde svara Karin Tilly från början. Jansson lyfte dock ut Tamla Celeber i andraspår och kunde köra sig till ledningen efter 600 meter.

- Jag kände när jag provade Tamla Celeber bakom bilen före tävlingarna att hon kunde dra iväg riktigt bra från början. I loppet vågade jag dock inte satsa så mycket från start för det är surt om man kör galopp. Jag anade dock att Sjöström skulle fronta och väl i spets så trodde jag nog att han skulle släppa till oss, säger Torbjörn Jansson.

Ingen duell

1400 meter före mål landade Nice Kronos som första häst i andraspår och en duell mellan de två förhandsfavoriterna var att vänta.

Nu blev det dock inte så då Nice Kronos inte kunde utmana Tamla Celeber under slutdelen av loppet. Det kunde för övrigt ingen annan av Tamla Celebers konkurrenter heller och det blev en mycket lätt seger för det treåriga stoet.

- Jag fick reda på idag att jag skulle köra henne och det var inget att tveka på. Det var otroligt roligt att det gick bra. Det här är en kanonhäst helt enkelt, säger Torbjörn Jansson som körde Tamla Celeber för första gången.

Segertiden blev 1.14,1a/2140 meter.

- Det var helt lugnt på upploppet även fast vi fick punktering 500 kvar och det var irriterande i det läget, men hon kändes stark då. Det fanns heller ingen anledning att äventyra något genom att dra några tussar nu när det inte blev någon strid. Hon var väldigt bra, säger Torbjörn Jansson.

Roger: "en liten bricka"

Tamla Celeber (e. Cantab Hall u. Amanda Celeber) tränas av Roger Walmann som därmed plockade hem ännu en fin storloppstitel.

- I hennes andra lopp på Solvalla förstod jag att det här är en riktigt bra häst. Hon kördes fram i dödens på en som vi trodde rätt bra häst. Hon tog ner den och åkte ifrån en bra Stig H-häst som gått med i rygg. Då förstod jag att här har vi helt klart en årgångstopp. Jag får tacka ägarna, skötaren och Torbjörn som körde idag. Jag är bara en liten bricka i den här, säger Roger Walmann.

Det här var Tamla Celebers sjunde start i livet och hennes femte seger. Förstapriset idag var 650.000 kronor och totalt har hon tjänat 1.015.000 kronor. Hästen ägs av Courant (Sverige) AB i Halmstad.

- Det här var en mycket skön känsla. Jag är uppfödd här vid Sundbyholm och att få komma tillbaka och vinna ett storlopp känns underbart, säger Lennart Ehlinger som äger hästen tillsammans med Marcus Lindgren och Anders Ström.

Domino Sund hade ett svårt tolftespår på förhand och Robert Bergh hade gjort flera utrustningsändringar till dagens lopp på sin finalist. Det slog väl ut och efter en sen lucka på upploppet avslutade Domino Sund mycket vasst till andraplatsen.

Trea slutade Popcorn Lavec och Åke Svanstedt medan Nice Kronos fick nöja sig med fjärdeplatsen. Karin Tilly som tog ledningen i starten slutade på sjätteplats.

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser