Till Startsidan 


Roger Walmann: - Jag är jättestolt över mitt unghästkoncept

Travnet
2010-07-02


Ikväll på Sundbyholmstravet avgörs E3-finalen för de treåriga stona och Roger Walmann har med sina tre finalister 25 procent av startfältet.

- Jag är jättestolt över att mitt unghästkoncept som jag skapat på Sköldnora fungerar och mycket stolt över min personal som har hjälpt till att träna fram de här hästarna, säger Roger Walmann till travnet.se.


En av Walmanns finalister är Tamla Celeber (e. Cantab Hall), med Amanda Celeber som mamma. Amanda Celeber var själv en mycket duktig tävlingshäst och slutade som treåring bland annat trea i Svenskt Trav Oaks på Solvalla.

Det loppet vanns av Giant Diablo, en av Roger Walmanns stjärnhästar genom åren. Roger själv minns dock inte så mycket av Amanda Celeber så att han vill inte ge sig på en jämförelse mellan mor och dotter.

- Nej, jag har fullt upp med att följa mina egna hästar och koncentrerar mig på det. Jag vet att Amanda Celeber var med i några unghästfinaler eftersom hon mötte Giant Diablo, men jag har inget extremt minne av henne, säger han.

Extrem löphäst

Däremot har han så klart mer att säga om treåriga Tamla Celeber som varit med i Walmanns unghästkoncept från början.

- Hon har varit hos mig i ungefär ett och ett halvt år. Hon visade ingen jättetalang direkt utan den har tränats fram måste jag nog säga. Den har kommit mer och mer allteftersom vi har tränat på. Det var ingen häst som utpräglade sig direkt att hon tillhörde de värsta, säger Walmann som får lyfta fram hennes bästa egenskap:


- Det är att hon är en extrem löphäst. Hon är klart bättre på tävlingsbanan och i loppen än vad hon är hemma i träningen där hon inte utmärker sig. I tävling gör hon alltid det hon kan.

Det har hon också gjort får man säga. Fyra av karriärens sex starter har slutat med segrar. I senaste starten, som var ett kval till kvällens E3-final, avgjorde Tamla Celeber säkert och såg inte heller bottnad ut i mål på 1.13,8a/2150 meter, något som Walmann håller med om.

- Det såg oförskämt bra ut. Att springa den tiden är snabbt full väg för treåringar den här tiden på året och på det viset hon gör det så såg det riktigt bra ut. Örjan sa också att det inte var helt slutsålt i mål.

"Örjan valde spår ett"

På frågan om Tamla Celeber kan utveckla något i tävlingssammanhang så kanske vi redan ikväll kan få se det enligt Walmann.

- Egentligen är det lite väl tidigt i karriären att prata om det eftersom hon inte hunnit med så många starter ännu, men det är väl startsnabbheten. Örjan valde spår ett med henne och jag kan nog därmed tänka mig vad han tror om hennes snabbhet från start och han brukar inte ha så jättemycket fel, säger Walmann och skrattar och fortsätter:

- Hon har inte varit så dålig från start förut, men det har inte varit läge att ladda med henne tidigare. I försöket på Bergsåker senast öppnade hon inte så tokigt och satt i andra par utvändigt från spår åtta. Hon kan nog det mesta den här hästen och sen kan man ju tillägga att alla lopp vinns inte från start utan det går att vinna lopp till slut också.


Försöken till E3 avgjordes förra tisdagen på Bergsåker. Efter det har det blivit några lugna jobb hemma på gården för Walmanns sto.

- Hon gick ett lätt jobb förra fredagen och i tisdags fick hon lunka ett lättare jobb. Hon kändes fräsch och fin och är redo för loppet. Jag var väldigt nöjd med det jag kände av henne i tisdagsjobbet och har inget att klaga på, säger Walmann.

Fortsatt skor på

Tamla Celeber har hittills tävlat med skor på sina hovar och det blir nog inga ändringar på det till finalen heller.

- Jag sa direkt efter senaste loppet att hon skulle tävla barfota i finalen, men nu har jag ändrat mig. Hon får troligtvis tävla med skor om inte Örjan tycker något annat. Hon har fungerat bra med skor hittills och med tanke på att vi fick ett så bra läge i finalen så tycker jag inte att vi behöver chansa något och riskera en galopp eller så. Då blir man bara irriterad. Dessutom vann hon sitt försök så pass bra att det ska räcka långt i finalen ändå. Jag tycker att hon visat att hon tillhör de tre, fyra bästa hästarna i finalen, säger Roger och fortsätter:

- Det är ju skillnad om man till exempel hade slutat trea i försöket och fick ett dåligt spår i finalen. Då vill man kanske göra något för att ha chans att kunna vinna loppet, men det tycker jag vi har nu ändå. Däremot tror jag att hon kommer tävla barfota framöver inom en inte alltför avlägsen tid.


Förutom Tamla Celeber har Walmann ytterligare två hästar till start i E3-finalen ikväll, Helen Roc och Honest Ås.

- I utgångspunkt som det känts hittills är Tamla Celeber den som avgjort sina lopp på ett väldigt starkt sätt. Helen Roc har vunnit ett par fina lopp, bland annat ett Breeders´ Crown-lopp och vann sitt försök på ett väldigt fint sätt. Honest Ås som spurtade jättebra sista 400 meterna i sin uttagning utan att pressas. Hon kunde inte vara mer än tvåa, då Luddes häst fått sticka ifrån för mycket. Jag tycker inte att man ska glömma någon av mina hästar och jag ramlar inte omkull av överraskning om Helen Roc eller Honest Ås skulle vinna, säger Roger Walmann.

Berätta lite om Helen Roc och Honest Ås egenskaper.

- Helen Roc är en komplett travare som är både startsnabb och lättplacerad i loppen. Hon har en väldigt bra speed och är mycket snabb. Honest Ås är fruktansvärt speedig och det var ingen tvekan om att jag skulle välja ett spår som gör att hon kan få smyga med i ryggar tills upploppet. Blir det hård körning framme i täten slår de här två märrarna många i spurten, säger Walmann som ändå håller Tamla Celeber som den bästa chansen av hans tre hästar i loppet.

- Hon är kanske någon meter bättre för dagen och har det bästa utgångsläget, om hon klarar att hålla spets vill säga. Annars får hon i alla fall ett bra lopp från det här spåret, säger Walmann som är mycket nöjd med sitt unghästkoncept han skapat.

- Jag är jättestolt, inte minst av personalen på unghästsidan, som tagit fram de här hästarna. Jag är stolt över att ha skapat unghästcentrat på Sköldnora med Per-Erik Pettersson i spetsen. Det har visat sig att lägger man ner energi och pengar på träning av unghästarna så ger det resultat. Jag är mycket stolt över att mina finalister kommer från mitt unghästkoncept och att de har fått sitt grundarbete där. Det är väldigt stimulerande när man får tillbaks det med det här resultatet och resultatet ger också pengar. Vi har bra stammade hästar, men inte världens bästa stammar utan det visar sig att träningskonceptet gör mycket, säger Roger Walmann.

Senare ikväll vet vi om det också ger en E3-vinnare detta år.

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser