Till Startsidan 


Calamara Donna prickade formen i Stochampion....

Mikael Wikner Kanal75
2009-07-20


Calamara Donna var bäst när det gällde.

- Skönt att det blev riktig klaff för stallet i det här stora loppet, sade tränaren Roger Walmann efter segern i Stochampionatet.Förstaplatsen i det klassiska loppet på Axevalla var värd en miljon kronor. Skötaren Tino Ärlig, tränar Walmann och kusken Örjan Kihlström stod blöta i regnet och bara njöt efter loppet.

Omkring dem studsade Calamara Donnas ägare, allt som allt elva till antalet.

- De flesta ägarna är på plats i dag. Hon har varit med i alla de stora finalerna - men det var ju det här loppet vi ville vinna. Nu var det på riktigt, sade en lättad Göran Blom, en av delägarna som även fött upp den nu klassiska vinnaren.

Skön historia: Samma elva ägare som fick jubla under söndagen, ägde även mamman till Calamara Donna. Stoet Frosts Octopussy hade bråttom den gången Calamara Donna föddes.

- Hon föddes på min gård och kom alldeles för tidigt så vi fick mata henne med nappflaska den första tiden, berättade Göran Blom om stoet som efter söndagens seger i Stochampionatet sprungit in en bit över tre miljoner kronor.Märkligt lopp

Loppet blev lite märkligt kört med högoddsaren Carmenere i täten och de andra tio hästarna som ett pärlband bakom. Ingen av loppets favoriter tycktes vilja gå fram och sätta fart på tillställningen. Offra krafter.

Initiativet togs till slut av Erik Adielsson bakom Tiffany Brodda som avancerade fram snett utvändigt ledaren och satte lite fart mitt i loppet.

Örjan Kihlström bakom vinnande Calamara Donna tog sig i det läget ut från innerspåret (snävt enligt domarna) och hittade andrapar utvändigt.

Calamara Donna fick gå för fullt på den sista bortre långsidan och blev en tämligen överlägsen vinnare. En stark insats.

- Hon fick göra jobbet ensam i tredjespår sista 700 och det var väldigt starkt av henne, sade kusken Örjan Kihlström.

Tränaren Roger Walmann, vinnare av Stochampionatet även 2004 med Giant Diablo, var nöjd över att ha lyckats pricka rätt dag formmässigt med sin häst.

- Jag visste direkt när jag körde ut med henne i värmningen idag att hon skulle var mycket bättre nu än i kvalet. Hon kändes strålande.Smolk i segerbägaren

Tvåa och trea i loppet slutade två överraskningar - Åke Svanstedts Estepona knep andraplatsen och trea slutade Olle Goops Miss Sixty.

Favoriten Mystical Ann med Åke Svanstedt kom aldrig till från kön och helt spurtade in till en sjätteplats.

Annicka, kullens drottning 2008, blev störd under loppet och galopperade.

- Det blev helt fel för oss i dag. Nu känner man sig inte på något vidare humör, sade Jörgen Westholm i stallet efter loppet. Enligt mig tog Örjan Kihlström vårt spår och störde min häst till galopp. Dagen tog slut då för vår del.

Jörgen Westholm fick medhåll av domarna som dömde Örjan Kihlström till 20 000 kronor i böter och sex dagars avstängning för den incidenten.

En smolk i Calamara Donnas segerbägare.

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser