Till Startsidan 


Walmann: ”Det kunde ha blivit drogproblem...”

Minimedia
2013-03-13


Roger Walmann. Foto: TV4


Solvallaproffset Roger Walmann är en av Sveriges bästa travtränare och norrmannen har firat stora framgångar i hela världen.

I V75 Direkt i TV4 i helgen berättade han om sin tuffa uppväxt, lärarnas utdömande kommentarer och att livet kunde ha slutat med drog- och alkoholproblem.

– Jag brukar säga att hästarna blev min räddning, säger han.


Travkarriären startade i Norge för Roger Walmann, där hade han ett samarbete med, han som kallats världens bästa kusk genom tiderna, Ulf Thoresen. Vinsterna ramlade in, men sedan 1991 har ”Norsken”, som han kallas, varit travtränare i Sverige. Först tillhörde han Sundbyholmstravet, men han bytte ganska snabbt till huvudstadsbanan Solvalla, där Walmann än i dag har licensen.

Framgångarna för den nu 59-åriga tränaren har varit stora, framförallt med ston. Under tidigt 2000-tal duggade framgångarna tätt, det var då främst superstoet Giant Diablo som vann storlopp på storlopp.

De senaste åren är det ett annat sto, Tamla Celeber, som radat segrar för den framgångsrika tränaren och i år siktar kretsen kring henne på att vinna Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj.

”Straffades väldigt hårt”

I lördags var Roger Walmann gäst i travprogrammet V75 Direkt. Där berättade han om den tuffa uppväxten han hade i Norge och att hästarna blev räddningen från eventuella drog- och alkoholproblem.

– Jag hade en väldigt krävande pappa, och det smittades över till skolan. Jag var rätt så bråkig och skolgången ödelade jag med mitt sinne och mitt dåliga uppförande helt enkelt. Jag blev hela tiden påmind om det här och hela mitt liv har jag gått runt med en klump i magen och på det är jag dyslektiker också, jag kan inte läsa och skriva på ett riktigt sätt, berättar Walmann i V75 Direkt i TV4.

– Jag straffades väldigt hårt i skolan på grund av det. Den diagnosen fanns inte på den tiden, det gjorde att jag blev väldigt arg och bitter.

Fick kärlek av djuren

Det var då hästarna kom in i bilden för den 7-åriga pojken.

– Varje dag efter skolan sprang jag till grannen som hade kallblodshästar och var hos hästarna mer eller mindre så många timmar jag kunde.

– Det var viktigt att någon hade respekt för mig och gav kärlek tillbaka och var nöjd med det. Hästarna var mina vänner och de var de jag flydde till varje eftermiddag. Jag kallar det att hästarna var min räddning. Ingen vet ju vad som kunnat ha hänt. Jag sitter ju här i dag relativt frisk, men det kunde ju ha varit drogproblem, alkoholproblem och diverse ting.

”Vi ses på trottoaren...”

När Roger Walmann lämnade skolan fick han ta emot mycket nedslående kommentarer.

– Jag kommer ihåg det att sista läraren sa till mig att vi ses på trottoaren, för där kommer du hamna med den inställningen du har.

Den meningen fick Roger att tänka efter och kämpa.

– Det blev min drivkraft och jag har tänkt på det många gånger.

Efter att skolan var slut flyttade Walmann och sedan dess har han inte träffat på någon av de personer som var emot honom på den tiden.

– Jag har inte velat se dem heller. För en inte allt för lång tid sedan var jag väldigt aggressiv, hade jag träffat dem vet jag inte vad som skulle ha hänt, säger Roger Walmann i TV4.

Team Walmann AB   |   Box 53, 645 06 Stallarholmen    |   Stall: 0152-424 80    |   Fax: 0152-424 90    |   E-post: roger.walmann@telia.comAnnonser